İnşaatların tamamlanma süreçlerinde yapılan en son işlem sıvadır. Sıva işlemi ile duvarlar boyaya hazır hale getirilirken zeminde düzleştirilerek gerekli uygulamaların yapılmasına müsait bir ortam oluşturulur. Ancak sıva katı son derece zor kuruyan bir kattır. Doğal şartlar altında bu katın tamamen kuruması için en az 3-4 ay beklenmesi gerekebilir. Özellikle de nemin yoğun olduğu kıyı illerde yapılan inşaatlarda kuruma çok daha geç sağlanırken aynı zamanda kış mevsiminde de hava yağışlı ve soğuk olduğu için sıva çok geç kurur. Bu gibi durumlarda inşaat kurutma cihazı adı verilen özel cihazlar kullanılarak kurutma işlemi hem çok daha kısa sürede yapılabilmekte hem de tüm yüzey eşit miktarda kurutulduğu için çok daha sağlıklı bir kurutma işlemi sağlanabilmektedir.
Sıva Kurutulmazsa Ne Olur?
Sıva kurumadan bir üst uygulamaya geçilmesi mümkün değildir. Ancak inşaatlarda çok sık yapılan bir hata olan kurutma işleminin yüzeysel yapılması sonrasında ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Sıvanın tam olarak kurutulmadan boya yapılması, duvar kâğıdı kaplanması ya da fayans döşenmesi halinde zamanda altta hapsedilen nem yüzeye çıkacağı için ortamda rutubet oluşması görünür. Rutubet duvarın yüzeyini sarmaya başlayınca zamanla duvara uygulanan boya ve duvar kâğıdı kabarırken fayanslar da düşer. Yine fazla rutubet bir süre sonra küfe dönüşür ki buda sağlık açısından çok zararlıdır. Bu tip zararlardan korunmak için ise mutlaka inşaat kurutma cihazı kullanılarak sıva tamamen çok iyi şekilde kurutulmalıdır.
Sıva Kurutma Cihazının Avantajları Nelerdir?
Sıva kurutma cihazının kullanıcılara sağladığı en büyük avantaj çok daha kısa sürede kurutma yapmasıdır. Yine doğal kurutma yöntemlerinin aksine inşaat kurutma cihazı kullanılarak yapılan kurutmalarda derinlemesine kurutma yapıldığı için kurutma işlemi çok daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilir. Sıvanın kuruması doğal yöntemlerle 3 ay gibi uzun bir süreye ihtiyaç duyarken kullanılan sıva kurutma cihazları hem bu süreyi çok büyük oranda kısaltır hem de çok daha etkili bir biçimde kurutma işlemini mümkün kılarak inşaatların daha kısa sürede tamamlanmasına olanak sağlar.